Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erzsébet egy csodás nő volt éppen ezért is sokan megörökítették könyvel, filmel stb. persze (remélem) nem ezzel nyerte el az emberek tiszteletét,hanem személységével mert ő különleges volt. Nem volt kényes, gőgös, hiú, nagyon rokonszenves volt és ezért nagyon szerették.

 

"Volt Magyarországnak egy áldott emlékezetű királynéja, Erzsébet, ki életében védő angyala volt ez országnak, a magyar nemzenek. Holta után védő szentje lett, akit a magyar nemzet megünnepel, akihez imádkozik, akinek emlékét ércz- és márványszoborban megörökítik az utókor számára. Élete szeretet, szenvedés és önfeláldozás volt, halála martyr- halál: a történelem mint rémtettet írta föl azt ércztábláira. Elvesztése fölött csak hitünkben találunk vigasztalást, hogy az elköltözött dicső szellem odafenn az égben, az Isten trónja előtt is a mi jó hazánkat, a mi drága nemzetünket oldalmazza, óhajtásainkat tolmácsolja." Jókai Mór

forrás:Erzsébet királyné( sissi) honlapja

 

 

Egy országnak őriző angyalát, egy szentet, meg tudott ölni egy ördög, egy démon, a kinek a neve ne legyen kimondva soha átok nélkül.Hihetetlen a szörnytett, melynek hire zokogásra késztet minden nemzetet, minden érző embert, minden becsületes embert!

Mivel érdemelhette e dicsőséges alak, ki életében oly fenséges türelemmel viselte martyrkoszoruját, ezt a vértanui halált? Mivel érdemlette ez országnak minden népe ezt a sorscsapást, melyet elviselni több kell embererőnél.

Ha azt a szent alakot, a ki egész életén át csak jót tett, csak áldást osztott, békét szerzett, nem védte meg az ég, kihez forduljunk akkor, hogy adjon vigasztalást mélyen sujtott uralkodónknak, árván maradt nemzetünknek?

Csak egy halvány remény tart még fenn, hogy ez a hir nem igaz; nem igaz, mert lehetetlen, vajha arra virradnánk, hogy nem volt való: mert hitünk rendül meg bele!Jókai Mór

 

Halála után 30 napos gyász következett.

Csillogó sorelválasztók

Pesterzsébetet a királyné tiszteletére nevezték el, az akkor még Erzsébetfalva nevű telepet Suda János és társai 1870. június 14-én alapították meg, a névadáshoz a királyi család is hozzájárult.

Nevét viseli Budapest legmagasabb pontján, a János hegyen álló kilátó is.

Az osztrák turizmus sokat köszönhet Erzsébetnek, egykori lakóhelyeit – Schönbrunn, Ischl, Gödöllő és a korfui Achilleion – rengeteg turista keresi fel.

forrás: wikipédia

A merénylő saját bevallása szerint meg akarta ölni egy királyi család valamelyik tagját, mindegy, hogy kit. A szoros fűzőt viselő Erzsébet a támadás után még felállt, és saját lábán ment fel a hajó fedélzetére. A hajó elindulása után rosszul lett, összeesett, ekkor találták meg súlyos sebét. A hajó visszafordult, de hiába vitték a sebesültet vissza a szállodájába (az Hôtel Beaurivage-ba), az orvos már csak a halál beálltát állapíthatta meg.

A császárné-királynét Bécsben, a kapucinusok templomának császári kriptájában (Kaisergruft) temették el fia, Rudolf koronaherceg mellé.

 

 

 

 forrás:wikipédia

Magyarországon számos közterület viseli nevét, ezenkívül Budapesten és Komáromban híd viseli a nevét. Első magyarországi szobrát Stróbl Alajos készítette, a miskolci Népkertben állították fel 1899-ben.

A pozsonyi Kék templom, vagyis Árpád-házi Szent Erzsébet-templom Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb munkája, a magyar szecesszió egyik legszebb példája. A templom Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve, de Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették.

forrás:wikpédia

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csiza.georgina@citromail.hu

(zsini, 2012.08.03 18:49)

Szia! Nagyon jó az oldalad,részletesen írsz le mindent! Nagy SISI rajongó vagyok! :)