Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Romy Schneider játszotta Sissit a három részes triológiában.

Rosemarie Magdalena Albach-Retty néven színészcsaládba született 1938. szeptember 23-án, Bécsben. Apai nagyanyja, Rosa Albach-Retty, apja, az ausztriai Wolf Albach-Retty és német anyja, Magda Schneider. 1945-ös válásuk után, Magda vette magához Romyt és öccsét, Wolfit, s a lány mostohaapjával, Hans-Herbert Blatzheimmel együtt támogatta tehetséges kislánya karrierjét. Romy a Wenn der weisse Flieder blueht (1953 Amikor a fehér orgona virágzik) című filmben debütált 15 évesen.

Az első híres szerepe a Mädchenjahre einer Königin („Egy királyné gyermekévei” Ernst Marischka, 1954) volt. Romy Schneider sikere folytatódott Erzsébet császárné fiatalkoráról, s Ferenc József (Karlheinz Böhm) főherceggel való találkozásáról szóló osztrák filmmel (Sissi). Majd újabb két film követte a bajor hercegnő történetével, aki később Ausztria császárnéja lett („Az ifjú császárné”, „Sorsdöntő évek”).

Hamar belefáradt a „királylány” szerepébe, így a 4., s egyben utolsó Sissi-filmet már el se vállalta, helyette a sokkal komorabb Christine (1958) című filmben játszott. E film forgatása alatt szeretett bele a francia Alain Delonba, aki szintén szerepelt a műben. Romy elhagyta Németországot, és Párizsba költözött Delonnal, s 1959-ben eljegyezték egymást. Ez volt az egyik kulcspontja mind a magánéletének, mind a karrierjének.

Romy Franciaországban maradt, s itt nyílt lehetősége megismerni Luchino Viscontit, kinek több filmes szerepét is köszönheti.

Magánélete nem volt zökkenőmentes: 1963-ban Delonnal felbontották az eljegyzést, s 1966-ban hozzáment Harry Meyen német rendező és színészhez, majd 1975-ben elváltak. Meyen később öngyilkosságot követett el (19241979). Született egy fiuk, David Christopher Meyen (1966–1981). 1975-ben Romy összeházasodott Daniel Biasinivel, de 1981-ben tőle is elvált. Lányuk, Sarah Magdalena Biasini (1977. július 14.) is színésznő.

Romy továbbra is együtt filmezett Alain Delonnal. A házasság és anyaság miatti szünet után újra ráébredt, hogy színésznőként akarja folytatni. „Ekkor” – emlékezett vissza később – „Alain felhívott, és azt kérdezte, épp kizárólagosan a férj és a gyerekek járnak-e az eszemben, vagy van-e kedvem filmezni.” A film, A medence (La Piscine) (1968) hatalmas szenzáció volt. Követte a The Assassination of Trotsky (1972) és Delon örök barátja, s támasza lett, még a színésznő életének legnehezebb időszakaiban is.

Bár úgy gondolta örökre maga mögött hagyta a sziruposan romantikus Sissi-filmeket, Visconti kérésére mégegyszer felvállalta Erzsébet szerepét a Ludwig (1972) című filmben. Második bajor Lajos (Helmut Berger) életéről szól, s a császárné, mint a király unokatestvére sokkal komplexebb, érettebb karakter benne, mint a régi filmekben.

1980-ban a La mort en direct (Deathwatch) című filmben szerepelt, ami D. G. Compton regénye alapján készült. Egy haldokló nőt játszott, akinek utolsó napjait megfigyelik egy újságíró (Harvey Keitel) szemszögéből. Romy utolsó filmje a La Passante du Sans-Souci (The Passerby, 1982) volt.

14 éves fia, David 1981. július 5-i váratlan halála után Romy inni kezdett. David megpróbált átmászni mostohaapja szüleinek kerítésén, amikor megsérült. Leugrott a kerítésről, és bement a házba segítségért, de mire kiértek a mentők és a kórházba vitték, túl sok vért vesztett, és meghalt. Amikor Romyt 1982. május 29-én, 43 évesen a párizsi lakásában holtan találtak, úgy gondolták öngyilkosságot követett el, alkohol-túladagolással és altatótablettákkal, de a vizsgálatok kiderítették, hogy szívelégtelenségben halt meg.

A temetését követően kiderült, hogy élettársa, Laurent Petin nagy mennyiségű arany ékszer kíséretében temettette el, így sírrablók feltörték a sírját. Később újratemették biztosabb körülmények között.

Romy mint sissi

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

varbó Béke ut.9

(tóthzsuzsa, 2012.12.08 15:52)

NEM TUDOK MIT IRNI !! DE SZERETEM A SISSI -FILMET