Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élete röviden

 

1837. december 24-én különleges ajándékot hozott a Jézuska Ludovikának és Miksának. Hisz' megszületett a Sissi-ként elhíresült Erzsébet foggal a szájában ami Bajorországban szerencsét hoz. Sissi imádott lovagolni, szüleivel lenni stb. Egyszer viszont levél érkezett Zsófia főhercegnőtől Ludovika testvérétől, hogy a fia, Ferenc József eljegyezné Helenét (Nenét) Sissi nővérét. A család nagyon örült, hogy a lányukból lesz Ausztria császárnéja. Elmentek a találkozóra és Sissi-t is magukkal vitték aki akkor még csak 16 éves volt. És ez a cselekedet ( hogy Sissi-t magukkal vitték a bálra mert bál is volt) sorsdöntő volt. Ugyanis amikor Ferenc meglátta az ifjú leányt meggondolta magát és őt jegyezte el nem pedig Helené-t. Nenének ez nagy csalódás volt, de később ő is rátalált az igaz szerelemre. Erzsébetnek a Ferenccel való házassága után nem volt túl jó élete: Zsófia Ferenc anyja egyenesen utálta, és a Spanyol etikettet sem szerette. Sokkal inkább törődött lovakkal és a magyarokkal sőt még a magyar nyelvet is megtanulta sok más nyelven kívül. Hamarosan megszületett első lánya Zsófia ő elég hamar meghalt és ez is nagyon bántotta Elisabeth-et. Majd megszületett a második " hölgy" Gizella utána következett a várva várt trónörökös Rudolf, legutolsó sorban pedig Mária Valéria " Magyar királykisasszony". Királynénkat megtámadta egy tüdőbetegség is amiatt egy jó ideig Madeirán kellet tartozkodnia. Így élte életét amíg egyszer csak éppen aktuális utazásáról visszatérvén fel akart szálni Genfen egy hajóra amikor váratlanul Luigi Luncheni leszúrta. Halála után 30 napos gyász következett.

Író: Szerkesztő

 

A Császárné szolgálatában

Elgondolkodtató kérdés, hogy milyen lehetett a császárné szolgálatában élni. Vajon megvetették őt, vagy szerették? A legjobb példa Erzsébet talán legkedvesebb felolvasónője Ferenczy Ida. Az egész úgy kezdődött, hogy amikor már Sisi elég jól tudott magyarul, magyar felolvasónőt akart, a kastély felháborodására. Egy egész kis lista keletkezett és  a végén ott díszelgett Ferenczy Ida neve és, hogy, hogy nem, a császárné pont őt szemelte ki választottjául. Bécsi udvarban nagyon kritizálták Idát, de a császárné nem engedett, sőt még csillagkeresztes hölyé nevezte ki. Így aztán nehezen is de elkellet fogadniuk. A királyné nagyon jóban volt új felolvasónőjével, a kecskeméti hölgy igazi bizalmasa lett a királynénak. Ki tudja miket tudhatott Ida amit senki más? Úgy vélem talán Ida valamilyen kis menedék is lehetett Sissi-nek amikor már nagyon tele volt anyósával és sok mással akkor csak meghallgatot egy szép verset, történetet, vagy csak jól elbeszélgettek. Talán ezért is lett Ferenczy Ida ilyen híres.

Író: Szerkesztő

 

Erzsébet a burgiak szemszögéből

 

Fájl:Sophie.jpg

 

A Habsburg ház kezdete óta talán valamennyi király és királyné tartotta magát a spanyol etiketthez egészen addig amíg Ferenc Erzsébetet nem választotta. Ugyanis az előkelőségek minden bizonnyal valami ilyesmi véleményen voltak: Amíg ez a lány ide nem került minden rendben volt, nem is értem, hogy Ferenc miért nem a nővérét vette el.  Pedig volt amikor Sissi kulcsszerepet töltött be a politikában. Erzsébet is viszonoszta a nem éppen rokonszenvességet a burgiakkal. Kivéve Ferencet. Ez is egy fő ok lehetett, hogy miért utazott olyan sokat, főleg Magyarországra. Talán itt tudott a legjobban érvényesülni, mert a kastélyban akár hogy is akart nem tudott. Így azt kedves se nagyon tudott lenni velük, pedig azt ahogy mindenki tudja, Sissi nagyon rokonszenves és kedves volt. Dehát tehetett bármit az urak és a hölgyek sose néztek rá jó szemmel és ez nagyon szomorú. És aki talán a legjobban utálta Sissi-t az Zsófia Főhercegnő volt, Sissi anyósa.

Író: Szerkesztő

 

 

 Erzsébet a magyarok szemszögéből

 

Amikor betértünk a Kárpát-medencébe mi magyarok akkor még szinte minden csatát és háborút megnyertünk. Aztán jött a Tatár és a Török meg a többi szerencsétlenség. Szerencsére e nehéz idők folytán azért voltak megbízható, jó  uralkodóink. Ezek közé tartozik Erzsébet királyné aki köztudottan nagyon szerette a magyarokat. Mivel Schönbrunn-ban nem nagyon szeretett élni ezért ideje nagy részét utazgatással töltötte. A legtöbbször pedig Magyarországra járt. Mikor megérkezett hazánkba mindig megéljenezték és szerették. Szerette nem csak az embereket, hanem az országot is, a szép tájakat és minden bizonnyal itt is hódolt a szenvedélyének: a lovaglásnak. Erzsébet sok időt töltött Magyarországon, sőt itt hozta világra legkisebbik leányát Mária Valériát akit ezért is "Magyar királykisasszonynak" neveznek.

Író: Szerkesztő

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.